Vad är Sushi?

Är en japansk maträtt bestående av kokt rundkornigt ris som smaksätts med en vinägerblandning och kombineras med andra ingredienser som t.ex. fisk, skaldjur, grönsaker m.m. Vanligtvis äts sushi med tillbehör som wasabi, sojasås, ingefära, sjögrässallad och misoppa.

Nigirisushi

Nigirisushi består av ris som pressas till en oval boll i handen och som man sedan lägger på någon sorts fisk, skaldjur eller grönsak.

Makisushi

Makisushi består av strimlor av ovanstående pålägg inrullat i ris och sjögräs, Makisushi lagar man genom att först lägga ut ett blad alger, därefter lägga på ingrediensen. Därefter rullar man ihop allt så att man får en fin rulle. Till sist skärs rullen upp i flera lika stora bitar.

Misosoppa

Misosoppa serveras ofta tillsammans med sushi. Misosoppan får sin typiska smak från mison och dashi-buljongen. Soppan tillreds oftast med sjögräs, purjolök eller tofu.

Sjögrässallad

För att förhöja sushiupplevelsen kan man äta den med sjögrässallad. Salladen är näringsrik med en mild söt smak.