Sushi historia

Kombinationen av ett ljummet perfekt kokt sushiris med en skiva nyskuren rå fisk, det lilla stinget av wasabins hetta och allt balanserat av sojans sälta – oslagbar smakkombination som man aldrig tycks tröttna på men som gör människor kraftigt beroende. Variationerna är oändliga och det passar vid alla tillfällen.

Sushi i sin första form påminner mer om vår surströmming. Sushi som har ätits i 1300 år i Japan var egentligen ett sätt att bevara rå fisk. Man fyller fisken med ångkoktris och låter den sedan ligga under press för att skapa ett vakuum. Fisken ligger i tre månader upp till 5 år och man äter den här rätten fortfarande i Japan. Sushi som vi är vana att äta den började man sälja i gatustånd i Edo, nuvarande Tokyo som snabbmat på 1800-talet. En man vid namn Yohei Hanaya har fått äran att vara den som skapat nigirisushi i den form av handkramade risbollar med en rå fiskskiva som vi äter ute på sushi barer idag. Gästerna tyckte helt enkelt att den pressade sushin tog för lång tid och Yoheis teknik kopierades snabbt av de andra sushiförsäljarna i Edo.

Under andra världskriget blev nigirisushi ännu populärare eftersom man införde risransonering och pressad sushi krävde en större mängd ris till varje portion än nigirisushi. Det var också under den här tiden som sushibarer började ersätta sushistånden.

Det har hänt mycket med sushi sedan dess och det är idag världens nyttigaste snabbmat och det är dags att vi svenskar tar in den i våra egna kök och gör den till en större del av vår vardag. Sushi introducerades på 1970 talet i Sverige. När sushin hade spridit sig till västvärlden, uppfanns en sushi som inte hade sin hemvist i Japan. Om du ätit en California Roll (inside out) har du ätit det senaste tillskottet till sushifamiljen.